Quantcast
Channel: tresquatreicinc
Viewing all 87 articles
Browse latest View live

A LA MANERA DE... ANDRÉS AMADOR

$
0
0

LAND ART AL RACÓ: A LA MANERA DE... ANDRÉS AMADOR.


Agrupament/sessió
Sessió de racons: Racó de les sorpreses.
Per parelles.


Material 
• Làmines amb fotografies de l'artista Andrés Amador.
Làmina 1 / Làmina 2
• 2 safates

• 2 bols amb aigua
• 2 pipetes

Altres

El Racó de les sorpreses deu aquest nom a que és un racó on les activitats poden ser de qualsevol tipus, és a dir, són "sorpresa".
Es diferencia dels altres racons en què als altres, el propi nom del racó ja dóna una indicació del que es farà: el racó de traç sempre té activitats de grafisme; el racó de matemàtiques, activitats relacionades amb els nombres i altres conceptes matemàtics; el racó de llegir i escriure, activitats d'escriptura…


Al racó de les sorpreses hi poden trobar qualsevol cosa, des d' activitats d'experimentació, de manipulació lliure d'objectes i materials, jocs de construcció, d'instruccions del procés d'elaboració d'algun objecte...

Objectius 
• Analitzar l'obra de l'artista Andrés Amador
• Experimentar amb la sorra mullada i eixuta
• Descobrir textures
• Desenvolupar la creativitat i la imaginació.

Descripció de l’activitat 
Andrés Amadorés un artista californià famós pels seus dissenys efímers i gegants a la sorra de les platges. Podeu veureaquí algunes de les seves obres.




Treballa exclusivament amb sorra de la platja, rasclets i aigua. De fet el que fa és marcar dibuixos i formes, com un gran mandala o la repetició de patrons, valent-se del contrast de la sorra eixuta de la superfície de la platja i la sorra mullada i fosca de les capes inferiors. L'obra dura el que la marea triga a esborrar-la.

A la classe de P5 m'ha semblat interessant inspirar-nos en aquest artista per proposar una invitació al racó de les sorpreses. En realitat, no és una descoberta meva sinó que la vaig veure en un blog americà del qual malhauradament no tinc la cita i que treballava a l'escola amb un altre estil de proposta l'obra d'Amador.

A la manera de... Andrés Amador.

La proposta al racó necessita que, prèviament en algun moment de conversa col·lectiva, presentem l'artista i analitzem la seva obra.
Després, preparem el racó per anar realitzant el nostre Land Art particular:




A petita escala, nosaltres treballem la idea de fer solcs a la sorra de la safata i donar-li el toc de color mullant la sorra amb una pipeta.
D'aquesta manera treballem la motricitat fina, la descoberta de textures i deixem que el l'esperit creatiu de cadascú flueixi lliurement.

Així és com s'ha dut a terme al racó:












Estàs en A la manera de... Andrés Amador (P5) → Racó de les sorpreses.  Torna a Inici

LECTOESCRIPTURA P5 (I). ACTIVITATS PRIMER TRIMESTRE

$
0
0


Ja som a P5, fa dos cursos que dediquem la nostra atenció al món de les lletres i els infants ja tenen moltes experiències en relació al codi escrit. Els ritmes d’adquisició de les habilitats lectores i escriptores són molt variats i comencen a aparèixer grans diferències en els nivells de producció espontània si observem el grup-classe globalment: des de nens/es que encara se senten insegurs i no s’atreveixen a escriure si no és copiant un model, als que sil·làbicament poden representar paraules o frases que s’entenen fins als que poden escriure senzills textos o frases que són correctes fonèticament. Tots són estadis dins de la normalitat i corresponents a l’edat. Amb la lectura passa el mateix.
És un any de gran responsabilitat per als/les mestres perquè han de vetllar per respectar aquests nivells en els/les alumnes, animar-los a progressar des de l’estadi en què es troben i motivar-los per tenir ganes de seguir aprenent i avançar.
És un any, a més a més, en que moltes escoles inicien el pas a la lletra lligada. Aquest pas a la "lligada"–i faig aquí una reflexió personal- produeix un alentiment en un procés que costa d'engegar i que té ritmes diversos en els alumnes: l'esforç de fer la grafia lligada pot fer reaparèixer inseguretats i fins i tot alguns nens que amb prou feines començaven a consolidar el mecanisme es veuen sobrepassats per la nova demanda. Hi ha un debat obert en relació a això i algun dia haurem de fer-hi front.

Sigui com sigui, aquest curs, pel que fa a la programació de la lectoescriptura, el dediquem a fer una gran empenta a les mecàniques i habilitats que hem treballat en anys anteriors, especialment la consciència fonològica, la identificació i reconeixement de tots els sons, la segmentació de paraules en síl·labes, els jocs de paraules i sons (paraules que comencen o acaben igual...)
D’altra banda la funcionalitat de la llengua escrita es fa del tot evident (escrivim paraules per recordar una llista, frases que resumeixen vivències, frases que contenen missatges per algú, desxifrem paraules i frases que ens proporcionen informacions, llegim i entenem el valor d’allò escrit...)
Donem entitat a la frase: ens adonem que escrivim el que sona o el que pensem. Passem de la paraula que engloba una idea a entendre que el conjunt de paraules és la idea posada en ordre. Juntament amb la frase ens iniciem en la separació de paraules.


La programació per a P5 segueix una progressió que es regeix pels següents objectius generals del curs:

Hi dedico dues sessions setmanals a aquestes activitats i aprofito desdoblaments del grup amb especialistes o el/la mestre/a de reforç perquè siguin més profitoses.
Les propostes busquen, tant com sigui possible, situacions informals per escriure o llegir i finalitzen sovint amb l'escriptura en un full de paper improvisat.






Aquesta és la seqüència d'activitats per al primer trimestre:


El berenar  /  Mates o llengua?  /  L'intrús al vaixell

Com descobrir les frases... parlant  /  Batalla de noms  / Senyalística o la cacera de senyals

Iniciació a l'Scrabble  /  Loto de síl·labes  /  Marcar les síl·labes amb post-it

Escrivim amb Mistiboo  /  Sona la lletra...  /  Veig-veig...

Lectoescriptura a cal metge  /  Un vaixell carregat de...  /  El sac de caramels


Si us interessa descarregar els dossiers, aquí estàn les versions Pdf en català i en castellano. Estan pensats per imprimir-los a doble cara.






Estàs en Lectoescriptura P5 (I). Activitats 1r trimestre (P5)Llengua P5.  Torna a Inici

LECTOESCRIPTURA P5 (II). ACTIVITATS SEGON TRIMESTRE

$
0
0



Aquest és un nou conjunt d'activitats per a treballar la lectoescriptura a la classe de 5 anys. La primera entrega, que correspon a les activitats del primer trimestre es pot veure aquí.

El segon trimestre combinem activitats de lectura i escriptura de paraules. Fem un treball més exhaustiu de la frase (escriptura de missatges, separació de paraules); comencem a tractar l’escriptura des d’una perspectiva més lúdica i estètica (els acròstics, l’encadenament de paraules, la paraula secreta). Sempre reforçant mecàniques d’exercitació de la consciència fonològica, l’anàlisi sil·làbic i, ja una atenció molt clara dels fonemes un a un, per ser capaços d’escriure les lletres de tots els sons detectats a la paraula. Alternem algunes activitats per aprendre la lletra lligada.

Com sempre, intentem que sigui una descoberta plaent, amb un toc lúdic en la presentació de l’activitat, partint de materials i circumstàncies interessants que tenim al nostre abast.
Aquestes són les activitats d'aquest període.


Les cartes del 5  /  Sopa de disfresses  /  Transformers

De disfresses...  /  Compte amb la Mini-Vella Quaresma  /  De tant en tant un acròstic

La llista de les coses rodones  /  Cada cosa al seu lloc  /  Animals encadenats
Llegeix i pinta  /  La paraula secreta  /  Embolic de contes

Històries amb daus  /  Deconstrucció d'una vacuna  /  Tens un whatsapp de Sant Jordi

A tenir en compte que hem treballat la majoria de vegades amb mig grup, aprofitant desdoblaments amb altres activitats (psicomotricitat), i hem realitzat una mitjana d'una activitat de lectoescriptura a la setmana (hi ha hagut alguna setmana que n'hem fet dues).
Les imatges no estan activades però es pot accedir a la descàrrega dels arxius que descriuen les activitats a través d'aquests enllaços: dossier Pdf català / dossier Pdf castellano






Estàs en Lectoescriptura P5 (II). Activitats 2n trimestre (P5)Llengua P5.  Torna a Inici

TALLERS DE MATEMÀTIQUES P5. PROGRAMACIÓ 1r TRIMESTRE

$
0
0



Organitzar tallers matemàtics significa planificar sessions temàtiques d’activitats de manipulació, d'experimentació i de descoberta utilitzant tot tipus de materials, per a treballar específicament continguts dels diferents blocs matemàtics.

Un dels aspectes més interessants dels tallers és que permeten als/les alumnes, mitjançant l’acció, aprofundir en el coneixement perquè el contingut es centra en l'exercici i en la resolució de reptes. Els nens/es poden explorar, investigar i manipular materials sempre a través d'un enfoc lúdic i funcional per posar en pràctica coneixements adquirits i apropiar-se'n d'altres.




El treball per tallers és un tipus de treball que he dut a terme amb els meus alumnes des de P4. (L’experiència amb quatre anys està recollida al post Tallers de mates a P4. Progressió anual). Aquell curs, en tractar-se de nens/es més petits i estar jo sola a l’aula necessitava muntar una estructura que permetés una certa autonomia. Per això combinava en les sessions de tallers algunes propostes matemàtiques i altres de motricitat fina (plastilina i retallat). La periodicitat era diària, quatre tardes a la setmana.

A P5, continuo amb els tallers matemàtics per dos motius: 
1) perquè als nens els encanta i estan molt acostumats a treballar-hi 
2) perquè estic convençuda que constitueixen un marc ideal d’aprenentatge que es complementa i enriqueix el que hem treballat de matemàtiques en altres moments de grup.

Els tallers de matemàtiques a la meva aula.

A P5, els nens/es estan més madurs, tenen força pràctica i sobretot són molt autònoms i curosos. Estan a punt per fer uns Tallers totalment matemàtics.

Com sempre, abans de programar les sessions reflexiono sobre algunes qüestions importants, com ara, el temps horari que hi podré destinar (una hora, una tarda, setmanalment, cada quinze dies...), els recursos humans (tutor/a, disponibilitat d’altres mestres de suport, pares...), característiques del grup d’alumnes (nombre de nens/es, alumnes amb necessitats educatives especials, ritmes generals molt diferenciats o no en grupets d’alumnes...).

A partir d’aquí, el propòsit és que una sessió es composi d’activitats dels blocs numeració, lògica, geometria i mesura. Sis propostes de treball. En concret hi ha dos espais de numeració, dos espais de geometria, un espai de lògica i un espai de mesura. Les propostes i els materials han de ser prou oberts perquè els alumnes resolguin sense problemes els reptes o experimentin formes d'ús. Busco al màxim que siguin propostes manipulatives, només en alguna ocasió hi ha un registre escrit en alguna pissarra individual o en làmines plastificades reutilitzables.





Les característiques del meu grup i de l’escola són les següents:



Aquest dossier mostra les activitats que he realitzat amb els meus alumnes de la classe de P5 (curs 2017-2018) al llarg del primer trimestre. En un futur compartiré els dossiers del segon i tercer trimestre. Per descarregar-lo cliqueu la imatge.


La versió en espanyol es pot descarregar al blog Diezdedos.







Estàs en Tallers de mates. 1r Trimestre (P5)→ Matemàtiques P5. Torna a Inici

PENTÒMINOS "TOP-SECRET"

$
0
0


SEGON CICLE INICIAL. GEOMETRIA: ORIENTACIÓ ESPACIAL EN UNA QUADRÍCULA.


Agrupament/sessió
Sessió de racons: Racó de matemàtiques (geometria).
4-5 alumnes.


Material 
• Làmina plastificada per a descodificar els pentòminos (pdf) 
• Sobre amb 12 codis corresponents a 12 pentòminos.
• Missió secreta (pdf)
• Retolador de pissarra blanca.

Altres

Objectius 
• Experimentar amb unes figures geomètriques particulars: els pentòminos.
• Orientar-se espacialment dins d'una quadrícula
• Resoldre un repte matemàtic
• Gaudir d'una situació lúdica d'aprenentatge.

Descripció de l’activitat 
*Aquesta activitat està inspirada en una proposta que ha arribat a mi seguint la cadena de compartició a Instagram: @momentmigdia- @laragimenezbarragan - Lluís Segarra.

Una mica de situació abans de començar:

Coneixeu els pentòminos?
Els pentòminos són una família de figures geomètriques que estan formades exclusivament per la combinació de cinc quadrats que es toquen per algun costat.
Només hi ha dotze combinacions possibles. Qualsevol nova forma que descobrim després d'aquestes dotze, és segur, una forma simètrica o rotada d'algun ja conegut.

Entre d'altres curiositats, sapigueu que els 12 pentòminos tenen el nom d'alguna lletra de l'alfabet ja que la seva forma recorda a les seves grafies. Així tenim que:




Els pentòminos donen molt de joc en tant que poden encaixar-se i permeten crear múltiples figures com si es tractés d'un tangram. Però a més, existeix la possibilitat d'utilitzar els dotze diferents pentòminos per formar un puzzle perfectament rectangular amb un àrea de 60 quadrats.
Hi ha només quatre mides de rectangles que tenen un àrea de 60 quadrats i permeten encabir els dotze pentòminos:



Tot plegat els converteix en unes figures i un material apassionant per treballar a classe, amb moltíssimes possibilitats i que resulta súper atractiu per als nens/es.

La proposta amb pentòminos a classe:

A partir de l'activitat de pentòminos descoberta a Instagram he dissenyat un joc de primera aproximació als pentòminos que serveix per treballar la geometria, l'espai i l'orientació espacial dins d'una quadrícula. 

És una proposta per treballar en petit grup autònomament, als racons de matemàtiques, i es presenta en forma de missió secreta. La intenció és fer una activitat lúdica.

Al centre de la taula de treball hi ha una safata amb un munt de pentòminos. El color en aquest cas no és rellevant.




Cada alumne/a reb un sobre amb una missió: localitzar els dotze pentòminos que estan codificats al seu interior per formar un puzzle.
El problema és que la Malvada Dra Númenor -o sigui, jo- ha robat un pentòmino de cada sobre i l'ha segrestat dins de la butxaca de la seva bata.



Els/les alumnes compten amb l'ajuda del descodificador de pentòminos per fer-se amb tots els pentòminos i descobrir el pentòmino robat. I és aquí on practiquen l'orientació dins de la quadrícula:


Un a un, identifiquen els 11 pentòminos del sobre. Utilitzen diferents estratègies per fer-ne el registre: els dibuixen, els tatxen a la il·lustració del sobre-missió... i els recuperen tots d'entre la safata de pentòminos.




Un cop identificat el pentòmino robat, en demanen el codi a la Dra. Númenor per constatar si han realitzat la missió amb èxit.

Finalment, amb la col·lecció dels dotze pentòminos s'aventuren a formar un puzzle rectangular. El puzzle és realment difícil de resoldre (alguns alumnes espavilats demanen de buscar a internet les solucions), però tot i així s'hi passen una bona estona intentant-ho.











Estàs en Pentòminos "Top Secret"→ Matemàtiques Segon.  Torna a Inici

LECTOESCRIPTURA P5 (III). TERCER TRIMESTRE

$
0
0



Aquest és el tercer conjunt d'activitats per a treballar la lectoescriptura a la classe de 5 anys. La primera entrega, que correspon a les activitats del primer trimestre es pot veure aquí. Les del segon trimestre aquí.

El tercer trimestre la lectura guanya pes mentre que l'escriptura combina activitats del treball de paraules i l'exploració de les frases (per respectar els diferents ritmes que segueixen els/les alumnnes). A mida que es van consolidant mecàniques aprofitem per fer propostes per analitzar el llenguatge (el gènere de les paraules, les rimes, les categories o famílies de paraules...)

Seguim reforçant la consciència fonològica, l’anàlisi sil·làbic i la descoberta de tots els fonemes. La grafia lligada la tractem com una exploració i no com una repetició de cal·ligrafia.
Com sempre, intentem que les propostes siguin motivadores i variades, de vegades en gran grup, d'altres en desdoblament i també en el racó de llegir i escriure.

Aquestes són les activitats que hem realitzat el tercer trimestre:


Dictat en parelles    /    Martell-Castell-Anell. Rimes    /    Una frase al dia


Busca i troba... a la classe    /    Lectoescriptura amb una cadira d'IKEA    /    Joc de les coordenades


Famílies de paraules    /    Paraules a la lupa    /    Jo tinc... Qui té...? Rimes


El carter    /    Treure el suc als contes    /    Joc de les frases i la paraula intrusa


UN/UNA De quin gènere...?    /    Bingo de lectura    /    Primeres lectures comprensives

A tenir en compte que hem realitzat una mitjana d'una activitat de lectoescriptura a la setmana (hi ha hagut alguna setmana que n'hem fet dues).
Les imatges no estan activades però es pot accedir a la descàrrega dels arxius que descriuen les activitats a través d'aquests enllaços: dossier Pdf català / dossier Pdfcastellano


 




Estàs en Lectoescriptura P5 (III). Activitats 3r trimestre (P5)Llengua P5.  Torna a Inici

TALLERS DE MATEMÀTIQUES P5. PROGRAMACIÓ 2n TRIMESTRE

$
0
0



Els tallers són espais especialitzats on es desenvolupen activitats dissenyades amb una finalitat concreta: fomentar l’aprenentatge a través del joc i la diversió.
Com a estratègia metodològica activa garanteixen la possibilitat de fer coses a nenes i nens i, al mateix temps, reflexionar sobre què estan fent. Una bona proposta al taller ha de convidar a explorar, tafanejar, provar una vegada i una altra, concentrar-se, buscar solucions, introduir variables, fer hipòtesis... En definitiva, gaudir de la descoberta plaent sense la intenció d'obtenir un resultat final. 



Aquesta és la voluntat del recull Un any de tallers de matemàtiques aP5. En aquesta ocasió es mostra la seqüència d’activitats matemàtiques per al segon trimestre.



La distribució dels espais a l’aula i altres qüestions organitzatives estan publicades en un post anterior (aquí) així com el dossier del primer trimestre.


Com sempre, els llocs de treball tracten quatre grans blocs de continguts matemàtics: lògica, geometria, numeració i mesura. 



Les propostes són de diferents procedències: algunes de creació pròpia, la resta són d’altres mestres que les han compartit a la xarxa.
Els materials, el màxim de manipulatius possible, sempre vetllant perquè els alumnes aprenguin "fent".



Dossier Tallers de Matemàtiques P5. Segon trimestre Pdf descarregable aquí:

Versión en castellano en el blog Diezdedos en mis manos




Estàs en Tallers de mates. 2n Trimestre (P5)→ Matemàtiques P5. Torna a Inici
Viewing all 87 articles
Browse latest View live