Quantcast
Channel: tresquatreicinc
Viewing all 87 articles
Browse latest View live

POSTAL DE NADAL SOTA COMANDA

$
0
0


RACÓ DE PLÀSTICA. ELABORACIÓ DE LA POSTAL DE NADAL FENT LA LLISTA DEL MATERIAL NECESSARI


Agrupament/sessió
Racó de plàstica.
Per parelles.


Material 
• Postal de Nadal de mostra.
• 
Cartolina granat.
• Cartolina platejada.
• Gomets en forma estrella daurats i platejats.
• Gomets rodons daurats.
• Fil daurat.
• Cola.
• Tisores.
• Llapis i paper.
• Retolador platejat.


Altres


Objectius 
Analitzar les parts i la disposició dels elements d'una postal de Nadal.
•Treballar en equip elaborant una llista del material necessari per fer la postal.
Seguir una seqüència de passos d'elaboració d'una postal que s'ha explicat anteriorment.
•Adonar-se dels errors i corregir-los.
•Treballar amb cura esforçant-se per un resultat més polit que l'habitual perquè es tracta d'un "treball-regal".

Descripció de l'activitat
Activitat per al racó de plàstica consistent en la confecció d’una postal de Nadal. 
Per Nadal és tradició que a les escoles es realitzi una postal per obsequiar a les famílies.
En aquesta ocasió la preparació de la postal no consistirà únicament en copiar un model sinó que serà un procés una mica més laboriós perquè els nens hauran de gestionar fins i tot el material que necessiten i encarregar-se d'aconseguir-lo. Una cosa així com... fer una postal de Nadal "sota comanda" (del material).

Per fer això es necessari mostrar la postal en una sessió anterior i comentar el procés d'elaboració per assegurar-nos que els nens entenen bé el què hauran de fer. Es pot aprofitar per observar-la atentament i destacar els elements que conté: la cartolina granat per la base, el cercle de cartolina platejada per la bola, el fil daurat, el gomet rodó daurat, les estrelles platejades i daurades, el missatge nadalenc escrit amb retolador platejat… Remarcar que la bola està situada a la part inferior de la targeta, que les lletres “BON NADAL” estàn a la part superior… El millor és que la postal tingui un disseny simple i clar.
I mentre s'està fent tota aquesta anàlisi, confegir una postal igual davant de tots els nens.
Aquesta postal serà la nova tasca a realitzar al racó de plàstica durant les properes setmanes.

El racó. 
Quan els nens van al racó hi troben únicament: la postal de mostra, llapis, un full en blanc per anotar el que necessiten i tisores i cola de barra.
La feina consisteix inicialment a tornar a observar el model i anotar al full totes les coses que pensen que necessiten.









D’altra banda, sota el control de la mestra, hi ha d'haver preparada una capsa amb tots els elements que els alumnes demanaran: cartolines granats, cartolines platejades amb un cercle dibuixat, gomets dels diferents tipus necessaris, cordill daurat. És com si fos una mena de botiga, la mestra la botiguera i ells els compradors. Els nens han de venir a mostrar la llista de comanda a la mestra perquè la llegeixi i els doni tot el que hi ha escrit. És important limitar-se a entregar el que els alumnes indiquen i en cap moment avançar-los si hi falta res. Els nens prenen el material, tornen a la taula de treball i ja poden “copiar” la postal. Si en algun moment noten que els falten coses han de tornar amb la llista ampliada a la botiga. Això tantes vegades com calgui.
Tot el temps treballen sols, elaboren la postal i no l'ensenyen a la mestra fins que no l’han acabat.






Algunes consideracions:

❄ Penso que l’interès principal l'activitat està en l’organització i planificació inicial que han de fer els alumnes per confegir la llista del material que necessiten. Ser capaços d’analitzar l’objecte que hauran de copiar, veure’n les parts, la disposició dels elements, anotar-ho mitjançant el codi escrit o altres sistemes (dibuixos, nombres), és un exercici important que els fa responsables de la realització de la tasca més que de com queda la postal finalment.
He volgut que, en comptes de fer una llista cadascú, treballessin en equip, dialoguessin i consensuessin què necessitaven. Anotar-ho a la llista d’una manera o una altra estava sota el seu criteri o capacitats.





❄ Adonar-se dels càlculs erronis i de que s’han descuidat d’alguns materials fa que aprenguin a millorar les seves capacitats de previsió per a futures ocasions i que vegin que s’ha de continuar fins que s’ha fet bé la feina. Alguns nens (o parelles de companys, en aquest cas) han hagut de fer fins a tres viatges a la botiga perquè es deixaven coses. No importa, ells mateixos cada cop que intenten reprendre la tasca s’adonen que no poden seguir en algun moment i que han de buscar més elements. Ells mateixos, doncs, fan autoavaluació.

❄ Copiar un model utilitzant autònomament tots els materials, seguint unes orientacions donades dies enrere i sense la intervenció directa de la mestra els proporciona seguretat en les seves capacitats i confiança. Seria fantàstic que el resultat final de la postal fos una targeta ben polida i proporcionada com es mereix un obsequi nadalenc per portar a casa però les capacitats són les que té cada nen en particular i el que compta és si s'han entregat amb dedicació i han sigut capaços de realitzar la tasca.

Bé, així ho veig jo… i les trobo precioses!

O no?:











BON NADAL!





Estàs en Postal de Nadal sota comanda (P5) → Racó de plàstica.  Torna a Inici

CARTA ALS REIS

$
0
0




RACÓ DE PLÀSTICA. CARTA ALS REIS


Agrupament/sessió
Sessió de plàstica.
Gran grup però admet agrupaments diversos (mig grup, parelles).


Material 
• Full de treball DIN A 3.
• Catàlegs de joguines de Nadal
.
• Cartolines metal·litzades.
• Cola.
• Tisores.
• Retolador permanent.


Altres


Objectius 
Elaborar la carta als Reis.
•Retallar amb precisió fotografies de revistes.
Escriure lliurement paraules (noms de joguines).
•Realitzar una composició al voltant d'un dibuix donat.
•Participar de les tradicions del Nadal.


Descripció de l'activitat
Activitat per una sessió de plàstica (o dues).

Immersos en plena campanya publicitària de Nadal des de finals de novembre, tradicions com el Tió, el Pare Noel o el Reis Mags de l'Orient estan presents també a l'escola i són aclamades pels nens. Fa dies que en parlen: de decoracions nadalenques, del calendari d'Advent, del Tió que ja ha arribat a les seves cases i... dels regals de Reis.
S'hi suma que fa uns quants anys, pur marketing, uns repartidors regalen catàlegs de joguines a les criatures a la sortida de la nostra escola en dies estratègics i... tot es trastoca una mica.

No ho dic en negatiu. Els nens ho viuen amb entusiasme i en l'ambient de la classe es nota aquesta il·lusió. Es fa impossible no aprofitar-la per treballar.
Per tant: les tradicions d'aquestes dates? a seguir-les!, les vivències que expliquen els nens? a acollir-les!, i els catàlegs de joguines? a treure'n profit, entre d'altres coses, per fer la carta als Reis!.

D'això va aquesta activitat: Una altra versió de Carta als Reis.

La manera més simple de Carta als Reis i que segur que tots hem fet alguna vegada és posar els nens a treballar retallant els catàlegs i escrivint el nom d'algunes joguines, amb més predomini d'una cosa o l'altra segons les capacitats i el curs dels alumnes.
De fet és la tècnica que he tornat a triar però, com que m'agrada variar i tenia moltes ganes de reflectir l'alegria dels nens per les joguines que noto aquests dies, m'ha vingut de gust proposar una carta-collage a la classe de P5 amb predomini de la imatge. Pretén ser una cosa així com una metàfora visual de la il·lusió i desig dels nens i nenes per les joguines de Reis.

La inspiració plàstica va venir del blog Le DADA de l'Enfant Terrible, on vaig trobar uns caps plens de pensaments...




La idea d'uns caps transparents que deixen a la vista els anhels, pensaments o estats d'ànim em va semblar fantàstic per la carta als Reis d'aquest any. I m'ho vaig guardar com a recurs a fer quan hi hagués l'ocasió.

He modificat el material descarregable (dona, home) que ofereixen al blog esmentat i l'he convertit en uns caps més infantilitzats que simbolitzen els nens o nenes de la nostra classe. L'he imprès en DIN A 3 perquè els nens tinguin prou espai per enganxar tot el que vulguin.

A partir d'aquí els alumnes trien el cap que els identifica, i l'omplen de les joguines que voldran demanar als Reis. Finalment es completa el collage amb unes tires de cartolina de colors llampants on escriuen els noms d'algunes joguines.

Sembla una proposta força pautada però la personalitat de cadascú s'hi veu plasmada: des dels nens que es conformen amb unes quantes joguines als que es demanen tot el catàleg, des dels que prefereixen confiar en les imatges als que volen deixar-ho ben clar amb el text escrit, des dels que volen joguines creatives als que són fans del merchandising de les sèries de dibuixos preferides... i s'observa, també, que encara ens queda molta feina per la coeducació!

N'hi ha per entretenir-se una estona analitzant aquestes cartes:























Bé, les cartes ja estan fetes! Aviam si els Tres Reis compliran amb la seva seva part...







Estàs en  Carta als Reis (P5)Plàstica P5.  Torna a Inici

VA DE TAPS!

$
0
0


RACÓ DE LES SORPRESES. CLASSIFICAR LLIUREMENT UNA COL·LECCIÓ DE TAPS


Agrupament/sessió
Racó de les sorpreses.
En parella.


Material 
• Taps d'ampolles i recipients diversos.
• Maleta classificadora amb tapa.

• Targetes que identifiquen els diferents tipus de taps. (Es poden descarregar aquí)

Altres



El Racó de les sorpreses deu aquest nom a que és un racó on les activitats poden ser de qualsevol tipus, és a dir, són "sorpresa".
Es diferencia dels altres racons en què als altres, el propi nom del racó ja dóna una indicació del que es farà: el racó de traç sempre té activitats de grafisme; el racó de matemàtiques, activitats relacionades amb els nombres i altres conceptes matemàtics; el racó de llegir i escriure, activitats d'escriptura…

Al racó de les sorpreses hi poden trobar qualsevol cosa, des d' activitats d'experimentació, de manipulació lliure d'objectes i materials, jocs de construcció, d'instruccions del procés d'elaboració d'algun objecte...

Objectius 
Ser capaç d'abstreure una o més qualitats dels objectes.
Classificar el material proporcionat a l'activitat, els taps, segons criteris triats pels alumnes.
Etiquetar amb les targetes els grups que s'han creat.
•Modificar els agrupaments, si és necessari, per fer fer-hi correspondre les targetes correctament.
•Treballar en equip i arribar a acords.

Descripció de l’activitat 
Activitat de manipulació lliure i de descoberta de les relacions que poden establir-se entre els objectes d'una col·lecció de taps de recipients diversos.

Els taps, material de rebuig al nostre abast amb un cost econòmic "0" i moltíssimes possibilitats, tenen molts aspectes interessants com és la vistositat dels seus colors, a més de la diversitat de formes que presenten, i també la resistència del material de què estan fets. Als nens els agraden els taps. Són, per tant, un material ideal per al treball de les classificacions al Racó de les sorpreses.



Donada una col·lecció de taps, els nens treballen lliurement al racó, descobrint relacions entre ells, abstraient la qualitat definitòria que els interessa en cada cas, trobant similituds i diferències i tot tipus de relacions lògiques per fer una classificació.

Disposen d'una maleta de compartiments amb tapa, per tal que en acabar la classificació la deixin tancada al racó i que la mestra la pugui revisar a posteriori.





Entre el material hi troben, també, un conjunt d'etiquetes que han de ser llegides (es pot enganxar al darrera un referent visual de color o forma per ajudar els alumnes que no puguin desxifrar encara el missatge escrit) i dipositades finalment, en acabar la col·lecció, al compartiment que correspongui.
Aquestes etiquetes fan referència als principals atributs de la col·lecció, però els taps poden classificar-se segons diferents criteris.

A 5 anys, les classificacions per mida i color comencen a estar superades i es resolen amb facilitat. Per això es poden seleccionar els taps de la col·lecció parant petites "trampes", és a dir, buscant elements que tinguin dues qualitats potents i susceptibles de classificació.








Per exemple: entre els taps blaus es poden trobar de grans, de blaus pròpiament dits i dels "que s'obren". Això permet ajuntar-los tots sota l'etiqueta "BLAUS", o bé establir dos grups: "GRANS" i  "BLAUS" o fer tres subgrups: "GRANS", "BLAUS" i "QUE S'OBREN"...




O un altre exemple: entre els taps VERDS n'hi ha de plàstic verd, de "xapes" o dels "que s'obren"...
Els alumnes decideixen la qualitat que els interessa que defineixi l'element i en una col·lecció es poden trobar "TAPS QUE S'OBREN" de color verd i blau tots barrejats i en una altra col·lecció els taps que s'obren i són de color verd i les xapes verdes poden aparèixer junts amb l'etiqueta "TAPS VERDS".


El que importa realment és que arribin a la decisió de la qualitat que defineix cada compartiment de la maleta. I que  aquest quedi correctament etiquetat.






En aquest sentit el procediment que es proposa és, en primer lloc, muntar la col·lecció segons el criteri que decideixin els dos companys. Quan tenen tot el material repartit han de fer-hi correspondre les etiquetes i fer les comprovacions. Si al compartiment etiquetat hi ha algun element que falla, l'hauran de resituar.





Quan la maleta es tanca, els nens esperen que la mestra la revisi amb ells i escolti els raonaments que han fet per arribar a aquella classificació. En cas d'haver-hi errors, és el moment de plantejar-los i que els nens trobin la solució.

És una activitat força entretinguda i que dóna per una bona estona de treball de contingut lògic. No s'hi ha afegit cap altra feina o fitxa complementària.





Estàs en Va de taps! (P5) → Racó de les sorpreses.  Torna a Inici

DESPLAÇAMENTS EN UNA QUADRÍCULA

$
0
0


JOCS DE MATEMÀTIQUES. DESPLAÇAMENTS EN UNA QUADRÍCULA. 

Agrupament/sessió
Jocs de matemàtiques.
Gran grup.


Material 
•Targetes amb fotografies atractives
•Pissarra i retoladors (o qualsevol altre suport)

Altres

Objectius 
•Aprendre a situar-se espacialment en una quadrícula d'imatges.
•Habituar-se als conceptes de direcció: dreta, esquerra, amunt i avall.
•Aprendre a utilitzar les fletxes com a codis visuals.
•Ser capaços de descodificar un codi de fletxes que implica un recorregut a endevinar.
•Ser capaços de codificar un recorregut entre dues imatges de la quadrícula.
•Utilitzar referents físics de la classe per situar-se en la quadrícula.
•Participar de forma activa en el joc.

Desenvolupament 
Joc-divertiment en gran grup per començar a situar-se espacialment dins d'una quadrícula, practicar l'orientació espacial, descobrir camins entre una imatge i una altra i, iniciar-se en l'ús de les fletxes.

Hi ha jocs comercials i materials específics per treballar tot això. Recentment n'he descobert un parell de molt interessants:


De desplaçaments dins d'una quadrícula


I de recorreguts codificats

Són una xulada i adients al parvulari. La llàstima és que resulten caríssims i, per a la meva classe, inassequibles. Però, vista la idea, penso que es pot treure profit de qualsevol rampoina que tinguem per classe, i treballar els mateixos conceptes. O això és el que em proposo.

L'experiència a la meva classe:
He fet servir un material de llenguatge verbal ja que tenia. Consisteix en un conjunt d'imatges molt atractives que he distribuit, davant dels nens, en forma de quadrícula a la pissarra. L'efecte visual tan heterogeni i la curiositat per veure què faig ja és prou motivació i els nens s'ho miren expectants.

Comença el joc. Els proposo partir d'una imatge per anar a buscar-ne una altra.
-Com ho haurem de fer si comencem des de l'esponja en forma de flor per arribar a la gallina?
Els aviso que només podrem fer "salts" de quadre en quadre, d'un en un, i haurem d'indicar si els salts són cap amunt o cap avall, cap a la dreta o cap a l'esquerra. Podem indicar-ho amb fletxes.

(Cal tenir en compte que els conceptes dreta i esquerra, si bé els tenen clars visualment, encara no els relacionen amb la nomenclatura adequada ni tampoc els tenen integrats en el seu esquema corporal.
És un bon moment a aquestes edats per introduir la reflexió d'aquests conceptes, ajudar als alumnes a practicar-los i donar-los referents físics per facilitar-ho. Per això, en el meu cas, en parlar de la dreta i l'esquerra hem fet la verbalització cada vegada: cap a l'esquerra, és a dir cap a la paret de la classe, o bé, cap a la dreta, és a dir, cap a la vidrera del pati. Amb aquests petits suports ha sigut molt fàcil anomenar correctament la dreta i esquerra).










Hem repetit l'exercici algunes vegades. Mentre ells verbalitzen jo recullo en una pissarreta el codi de fletxes. I finalment observem el codi sencer: "dues fletxes cap avall, quatre fletxes a la dreta, aquesta és la manera d'anar des de l'esponja fins la gallina".

També s'adonen que hi ha molts altres camins possibles.
Realment han estat molt motivats.

Com a joc en gran grup, hem realitzat sessions curtes durant alguns dies més.
Hem anat introduint variacions. Per exemple, "Donat un codi:    ← ← ↓ ↓ ← ← ↓ si partim de la cullera, on anirem a parar?".











I el procés invers: "Indiquem el codi de fletxes per anar des del rellotge fins al plat de sopa".











I encara se'n poden fer més:
"Donats dos codis, quin és el correcte per anar del rellotge fins a la sopa?"...
Es pot anar incrementant la dificultat mentre els alumnes ho segueixin. De fet, hem realitzat l'activitat durant el primer trimestre de P5 i ha funcionat molt bé.

És un treball amb tot el grup classe amb la intenció de verbalitzar, discutir, confrontar idees, i anar interioritzant els conceptes espacials, la codificació i la descodificació. 

He deixat el material a la pissarra durant uns dies i he vist que els nens van a jugar-hi lliurement, es dicten desplaçaments entre les fotografies, es fan endevinalles ("Com aniries de l'estrella de mar a l'elefant?"). 
També he notat que les fletxes han començat a ser un element important a la classe: els nens dibuixen fletxes per tot arreu!







Estàs enDesplaçaments en una quadrícula (P5)→ Matemàtiques P5.  Torna a Inici

MOSAIC DE COLORS

$
0
0


RACÓ DE LES SORPRESES. MOTRICITAT FINA AMB PINCES I BOLES


Agrupament/sessió
Racó de les sorpreses.
En parella.


Material 
• Estora de banyera amb ventoses.
• Col·lecció de boles de diverses mides, textures i duresa: pom poms, bales de vidre, boletes petites de porexpan vermell, perles planes de vidre, lluentons (i qualsevol altre material petit i vistós que es consideri adient).

• Pinces de fusta o bambú de diverses mides: grans, petites. 
• Pinces de depilar per manipular els lluentons.

Altres



El Racó de les sorpreses deu aquest nom a que és un racó on les activitats poden ser de qualsevol tipus, és a dir, són "sorpresa".
Es diferencia dels altres racons en què als altres, el propi nom del racó ja dóna una indicació del que es farà: el racó de traç sempre té activitats de grafisme; el racó de matemàtiques, activitats relacionades amb els nombres i altres conceptes matemàtics; el racó de llegir i escriure, activitats d'escriptura…

Al racó de les sorpreses hi poden trobar qualsevol cosa, des d' activitats d'experimentació, de manipulació lliure d'objectes i materials, jocs de construcció, d'instruccions del procés d'elaboració d'algun objecte...

Objectius 
Confegir un mosaic de boles de colors sobre la superfície de ventoses d'una estora de banyera.
•Exercitar la coordinació òculo-manual i la precisió dels moviments.
Exercitar la prensió amb les mans en manipular les pinces i les boles.
•Gaudir del procés de creació d'una composició artística.
•Traslladar l'experiència a la fitxa de treball (optatiu).

Descripció de l’activitat 
Activitat de motricitat fina amb un aire artístic que consisteix a fer una composició de boles de colors sobre una estora de banyera. Com si fos una mena de mosaic.

El material al racó: 
Es necessita una estora de banyera de la qual s'aprofita la cara inferior, la de les ventoses, i que constitueix el suport on treballar. A més a més hi ha una col·lecció variada de boles i altres elements de diferents característiques: toves, dures, grans, petites, pesants, lleugeres... a ser possible de colors vistosos i atractius i també diverses pinces de fusta de diferents mides.






Finalment hi ha una altra capseta amb lluentons molt petits, i un parell de pinces de depilar, que són l'únic estri que permet agafar amb precisió els lluentons. Aquest material es reserva per al final i requereix molta més destresa. S'ha de dir, però, que els nens estan encantats amb aquest petit tresor brillant que dóna l'acabat perfecte al mosaic.









L'objectiu de tota aquesta varietat de materials és que els nens triïn els estris més efectius per manipular les diferents boles, que adaptin la seva prensió de les pinces a la consistència i mida del material, que la gradació sigui de més gran i tou a més petit i dur...

D'entre les diferències en el material hi ha: pom poms grans i petits de llana, bales de vidre que poden relliscar de la pinça, perles planes de vidre que són difícils de pinçar, boletes vermelles de porexpan que són molt lleugeres, es carreguen d'electricitat estàtica i no és fàcil deixar-les allà on es vol i, finalment, lluentons petits de colors vius que només poden agafar-se amb força perícia i paciència amb les pinces de depilar.

A partir d'aquí la parella d'alumnes, treballant a dues mans, comença la seva creació.  






















Es pot fer, com a treball de recollida de l'experiència, una sencilla fitxa on els alumnes reprodueixin a grans trets l'aspecte del mosaic.
Jo la proposo com una possibilitat ja que hi ha alumnes que s'entretenen a fer una composició molt elaborada i rica en detalls i ocupen la gran part del temps de la sessió a confegir el mosaic. En canvi, amb alumnes que acaben en un moment i no hi donen gaire importància als detalls de decoració, els demano de fer la fitxa.






















.





Estàs en Mosaic de colors(P5) → Racó de les sorpreses.  Torna a Inici

UN PARELL DE PREMIS!!! :-)

$
0
0

UN PARELL DE PREMIS BLOGGER ARRIBEN A TRESQUATREICINC!  


Aquest dies, tres blogs de referència, La clase de Miren , Petit Món i De grapes... pas a pas en educació, han volgut compartir els seus premis blogger amb TresQuatreiCinc. 
He de dir que ha estat una agradable sorpresa i que em fa molta il·lusió. (Miren, Anna, Mercè, us estic molt agraïda). 
Si no els coneixeu, cosa altament improbable, us en recomano una visita. Ja veureu quantes propostes interessants que hi ha en aquests dos blogs.

De la mà de Miren, La clase de Miren, arriba The Versatile Blogger Award.



Els requisits d'aquest premi són: 
  • Afegir al post la imatge del premi
  • Explicar alguna cosa personal (M'encanta la xocolata i posar tots els sentits en les coses que m'agraden, com ara, treballar a la classe o fer aquest blog)
  • I passar el premi a 5 o 10 blogs que trobem interessants (veure llista més avall)


Per la seva banda, l'Anna, de Petit Món i també la Mercè, de De grapes... pas a pas en educació, m'han cedit el Premio al mejor blog amigo.




A condició de:

Arribats aquí, i com que tots dos premis coincideixen en el punt de nominar uns altres deu blogs, he preparat una llista única. M'agradaria compartir els dos premis amb tots aquests blogs:


No deixeu de fer-hi una ullada!



NOTA: Els premis segueixen el seu viatge de blog en blog i retornen més d'una vegada a TresQuatreiCinc. Agraeixo la Lluna, d'Un polsim de sal, i la Joana, de A l'a-TAC!, que hagin compartit novament amb mi el Premio al mejor blog amigo. Seguiu els enllaços per conèixer la seva feina!


Estàs en Un parell de premis!!! :-) .  Torna a Inici

CACERA DE TRIANGLES (1)

$
0
0

JOCS DE MATEMÀTIQUES. DESCOBERTA DELS TRIANGLES. ESTIMACIONS DE MIDA I FORMES.


Agrupament/sessió
Jocs de matemàtiques.
Gran grup.


Material 
•Dues col·leccions idèntiques de triangles de cartolina de diverses mides i formes.

Altres


Objectius 
•Adonar-se d'algunes característiques dels triangles (nombre de costats, forma).
•Ser capaç de fer estimacions abans de recórrer a comprovacions directes.
•Fer aparellaments dels elements iguals de dues col·leccions.
•Participar de forma activa en els jocs de grup.

Desenvolupament 
Activitat de reflexió i descoberta dels triangles. Es tracta de manipular formes, no a través d'objectes triangulars de l'entorn proper, sinó de triangles purs.

M'interessa que ens fixem en les formes diverses que poden tenir els triangles segons els seus angles i costats (tot i que no els faig aquesta explicació, és clar), en les mides dels costats, en el vèrtex més o menys punxegut que es forma en alguns triangles, en les mides de triangles de la mateixa forma.

Per anar descobrint totes aquestes relacions (les que he esmentat són algunes de les que em proposo jo inicialment) i d'altres que vagin sorgint a partir de la pròpia curiositat dels alumnes, he deixat sobre l'estora un munt de triangles de cartolina i els he proposat fer:




El material necessari consisteix en dues col·leccions idèntiques de triangles de cartolina. Es poden realitzar tallant dues cartolines alhora en tots els triangles que ens interessi. Cal assegurar que n'hi hagi de tots tipus: isòsceles, equilaters, escalens i fins i tot intentar que n'hi hagi de semblants, és a dir, la mateixa forma però diferent mida.
El que és important és que tots els triangles siguin del mateix color, i que siguin simplement triangles, per tal que els alumnes es fixin al màxim en les seves qualitats i no hi hagi altres elements distorsionadors de la seva atenció.

Es disposa una de les col·leccions escampada a terra, al mig de la rotllana, i l'altra col·lecció es reparteix entre els alumnes. Per torns, cada alumne anirà a caçar el seu triangle.

A partir de l'observació del triangle que els ha tocat hauran de fer estimacions de forma. Juguem a intentar caçar el triangle al primer intent.

Un cop es decideixen per la presa de vegades passa que, tot i que sí que l'han encertada, no acaba de correspondre-hi perquè la col·loquen al revés. Cal fer alguns girs fins que tot encaixa.

Passa el mateix amb els triangles semblants: la primera sensació és que són de la mateixa mida però quan es col·loca un triangle sobre l'altre resulta que no.

De tot plegat ens apareixen un munt de preguntes:

-Són iguals (assenyalo dos triangles semblants)?
-No, un és gran i l'altre petit
-S'assemblen més aquests dos (ensenyo dos triangles d'una mida similar però un és clarament isòsceles i l'altre escalè)?
-Nooo, un sembla una punxa i també sembla una dent

Finalment els col·loquem tots fent una filera. Veiem que cada triangle pot col·locar-se de tres maneres diferents, al gust de cadascú... i els alumnes ens expliquen quin costat trien (el llarg, el curt, o el mitjà, segons el triangle). Sembla que els agrada fer que la filera creixi ràpidament

La disposició dels triangles fa que s'acabi la línia on col·locar-los, per la qual cosa algú proposa continuar del revés.

Comptem quants triangles ens han cabut

I si els poséssim d'una altra manera, pel costat petit, per exemple, què passaria?

La sorpresa és que els mateixos triangles que abans no hi cabien ara si que hi caben!


I encara ens han quedat uns minuts, quan acabàvem l'activitat, per escollir algun triangle i dibuixar-lo a la pissarra.



-I tots es diuen igual
-sí, són triangles!
-En què s'assemblen? què tenen d'igual?
La veritat és que de seguida s'han adonat que tots tenen 3 punxes, i com algú ha remarcat, també tenen 3 ratlles!

Ha estat una estona interessant de reflexions sobre els triangles, una figura ben curiosa que té una gran diversitat de formes. Segons com es mirin sembla que caiguin, segons com es posin són "alts" o "baixos", per algun extrem punxen molt... 
Mmmmmm.....Els quadrats o els cercles, donen per tant? Ho haurem de provar un altre dia fent una altra cacera...








Estàs en Cacera de triangles (1) (P5)→ Matemàtiques P5.  Torna a Inici

RETOLADORS DE TOTA MENA

$
0
0


RACÓ DE PLÀSTICA. RETOLADORS DE GRUIXOS DIVERSOS I SORPRESES DE COLORS.


Agrupament/sessió
Racó de plàstica.
Per parelles.


Material 
• Conte: "Tinc uns retoladors". (desconec l'editorial perquè falta la tapa)
• Fitxa de treball fotocopiada en paper Canson DinA4
.
• Retoladors gruixuts (5.0mm Ø).
• Retoladors punta mitjana (2.8mm Ø).
• Retoladors de punta fina (0.5mm Ø).
• Retoladors màgics Carioca "Cambiacolor". (Es poden trobar en llibreries i bassars xinesos).

Altres


Objectius 
Adonar-se de les possibilitats i traços dels diferents tipus de retoladors
•Manipular els retoladors amb cura i adaptar la pressió tenint en compte la fragilitat de cadascun d'ells.
Aportar elements d'iniciativa personal en els dibuixos i afegir-hi detalls.

Descripció de l'activitat
Festival de retoladors al racó de plàstica.
Aquesta activitat està pensada perquè els alumnes descobreixin al seu aire el plaer del dibuix amb retoladors. 

La idea sorgeix d'un conte que m'acompanya des de fa anys en la meva feina de mestra. Va arribar a les meves mans sense tapa, per la qual cosa no puc citar-lo de cap manera (aprofito per demanar que si algú en coneix l'editorial o l'autor em faciliti la informació; gràcies per endavant).

Bé, aquest conte és una invitació a imaginar i crear amb retoladors. M'encanten les il·lustracions i el format i em fa venir moltes ganes de llençar-me a destapar retoladors.




I és així que m'ha vingut la idea de programar una sessió amb retoladors al racó de plàstica.

El muntatge del racó és molt senzill. Hi deixo el conte perquè els nens se'l mirin i retoladors de tota mena: retoladors gruixuts que fan un traç de 5mm de diàmetre, retoladors normals (traç de 2.8mm Ø), retoladors extrafins (traç de 0.5mm Ø) i, el material estrella!, retoladors màgics que canvien de color.



Retoladors de punta fina i retoladors màgics "Carioca Cambiacolor" 



Retoladors escolars prims i gruixuts







En una sessió prèvia d'explicació del racó hem vist les possibilitats de cada tipus de retolador, hem fullejat el conte, hem descobert com es poden barrejar traços de diferents gruixos per donar detalls als dibuixos, com es poden fer servir el retoladors màgics i també com s'han de cuidar els retoladors de punta fina, que són molt fràgils.

Els alumnes al racó es miren el conte i fan la fitxa al seu gust.
Aquests són els resultats:










Els dibuixos resultants no queden gaire unificats: els nens no han representat una única idea com altres vegades que han dibuixat un tema, sinó que han reflectit l'intent de provar traços, experimentar amb les línies i jugar amb els contrastos dels diferents retoladors (i així ho he vist mentre treballaven). Penso que això indica que han treballat abstrets per la potència dels retoladors, que ha estat més important que la creació en ella mateixa. Tenia por, inicialment, que només volguéssin utilitzar els màgics, que són tan sorprenents, però han aprés a apreciar-los i cuidar-los tots.






Ara que tots els alumnes han passat pel racó, se m'acut que podria haver-los ofert més tipus de retoladors, encara: fluorescents, de purpurina, per estampar, aquarel·lables...
O, potser, em guardo l'observació per afegir-la en una segona sessió de Retoladors de tota mena! al tercer trimestre. Ja ho decidiré!





Estàs en Retoladors de tota mena (P5) → Racó de plàstica.  Torna a Inici

CASETES LÒGIQUES

$
0
0

 MATEMÀTIQUES. PRODUCTE CARTESIÀ I QUADRES DE DOBLE ENTRADA


Agrupament/sessió
Racó de matemàtiques.
En parelles.


Material 
• Fitxa de treball.
• Triangles de paper dels colors indicats a la fitxa.

• Quadrats de paper dels colors indicats a la fitxa.
• Cola

Altres
Cal tenir preparats els triangles i quadrats prèviament.
S'obtenen retallant fulls de paper dels colors indicats.

L'activitat també pot fer-se amb gomets però de mida gran (la casa APLI en comercialitza uns que anomena "gomets XL").


Objectius 
Aplicar relacions lògiques per resoldre la tasca plantejada.
•Situar-se espacialment en el quadre de doble entrada.
Mantenir l'atenció i concentració fins acabar la feina.
Descripció de l'activitat
Activitat de lògica per al racó de matemàtiques.
Consisteix en un producte cartesià que es serveix de dues figures bàsiques per crear una col·lecció de simpàtiques casetes.

La idea l'he extreta de ID en vrac autour de l'education és una proposta de tauler de doble entrada per manipular. Aquí es pot descarregar el material realitzat per la seva autora, Stephanie Thomas-Mansuy.

A la meva classe l'he utilitzat primer, imprès en mida din A3 i plastificat, com un joc manipulatiu per fer en les estones de joc lliure. Quan els nens ja s'hi han familiaritzat ha passat a formar part d'un dels torns del racó de matemàtiques del segon trimestre de P5.

Al racó els alumnes realitzen l'activitat sobre una fitxa individual. Trien els quadrats i triangles corresponents a cada casella i enganxen amb cola les casetes resultants.
Quan acaben la feina l'ensenyen a la mestra per revisar-la.

.





Els productes cartesians són activitats de lògica on es combinen dos conjunts de manera que s'origina un altre conjunt ordenat amb tots els parells possibles d'elements.
Són molt interessants al parvulari i es poden treballar ja des de P3 (tenint en compte que el grau de dificultat sigui l'adient a cada edat).  Per la meva experiència puc afirmar que als nens els agraden molt aquest tipus de jocs.


En la mateixa línia de l'activitat proposada aquí, he trobat altres productes cartesians que em semblen adequats per posar en pràctica amb els alumnes de P5. Totes les propostes són manipulatives i poden realitzar-se en gran grup a la classe. Els guardo com a calaix d'activitats per dur-les a terme quan cregui convenient i tenir a mà un recull variat.









Producte cartesià amb les cartes de poker: figures i números.
El material senzillíssim de preparar i molt vistós.
Trobat a La classe d'Angélique.





Producte cartesià de dos conjunts iguals (4 colors). La dificultat està en l'abstracció de la qualitat color i obviar la forma, que en el tauler correspon a quadrats i a les fitxes per classificar a òvals de dos colors. Trobat a Pinterest (no s'indica l'autor)








Producte cartesià de figures en forma d'ous de Pasqua on cal combinar l'estampat i el color. Trobat a Pinterest (no s'indica l'autor)








Producte cartesià amb material comercial estructurat lògicament (Les mathoeufs).
És molt motivador per als nens. Trobat a Quoi de neuf à la classe 9





Joc del sí i el no.
Producte cartesià elaborat pel GAMAR. Consisteix a comparar les qualitats sensorials dels objectes a partir del criteri preestablert que indica la fletxa, i respondre SÍ o NO segons si es compleix o no aquest criteri.



I encara n'hi ha de més variats, com els que he trobat a webinstit.net: quadres de doble entrada d'orientació espacial, de topologia... Quan es comença, no s'acaba!






Estàs en Casetes lògiques (P5) → Racó matemàtiques.  Torna a Inici

FORMES BÀSIQUES PER A P4 I P5

$
0
0

JOCS DE MATEMÀTIQUES. GEOMETRIA AMB FORMES BÀSIQUES. 

Agrupament/sessió
Jocs de matemàtiques.
Gran grup.


Material 
(Divers. Veure les diferents activitats)
•Targetes de formes geomètriques imprimibles.
•Pissarres Veleda i retoladors.
•Peces geomètriques de fusta per construir.
•Fitxa (imprimible) per retallar.

Altres

Objectius 
•Familiaritzar-se amb les formes geomètriques bàsiques: quadrat, rectangle, cercle i triangle.
•Saber anomenar correctament les figures treballades. 
•Aprendre a situar elements d'aquestes figures: diagonals, el punt mig d'un costat, el mig d'un angle...
•Desenvolupar la memòria visual.
•Ser capaç de reproduir models geomètrics d'una certa complexitat.

Desenvolupament 
Conjunt d'activitats pràctiques i seqüenciades per treballar i, sobretot, analitzar les formes geomètriques bàsiques amb alumnes de 4 i 5 anys. Penso que estan plantejades per a un nivell de 4 anys però crec que poden treballar-se, també, a P5. S'han extret íntegrament del blog Le Journal de Chrys. A continuació es transcriu l'experiència (tant la idea com les fotografies són de l'autora, Chrystel M.). 



"FORMES GÉOMÉTRIQUES EN MOYENNE SECTION"

A la meva classe tinc diferents materials per treballar amb i sobre les formes geomètriques (blocs lògics, tangrams, un joc per reproduir dibuixos formats per formes geomètriques magnètiques...).
Actualment experimento algunes idees que interessen força els meus alumnes.

Primera fase (o activitat inicial)
Joc de memòria visual a la pissarra amb 5 formes simples (consisteix en una sèrie de targetes duplicades: 5 formes per col·locar a la pissarra i 5 formes que han de manipular els alumnes). 
Abans de començar mostro el material als alumnes. -Què és? Anomenem les formes geomètriques. Després els explico que enganxaré a la pissarra tres targetes de formes geomètriques i a continuació les taparé amb un full. Els alumnes han de tenir els ulls tancats mentre col·loco les targetes a la pissarra. D'entre les cinc formes trio les que hauran de memoritzar i col·locar en l'ordre correcte a la pissarra.
Obren els ulls, observen i a continuació amago la seqüència.





-Qui vol sortir a la pissarra?
Un alumne fa la seva proposta:





Quan els alumnes ho han entès es pot anar més enllà de tres formes i augmentar-ne la dificultat. Va bé deixar passar una estoneta des que es mostra la seqüència de formes fins que surt un voluntari a la pissarra i, fins i tot, parlar d'altres coses per tal de dificultar-los la memorització... fer petites trampes per despistar-los!
La meva intenció és que desenvolupin el seu vocabulari i l'agudesa memorística de les formes.

El material d'aquesta activitat es pot aconseguir clicant la imatge següent: 


Le Journal de Chrys (Descàrrega del Pdf)

Segona fase (o segona activitat)
Els nens asseguts a la rotllana escolten amb atenció. Els explico que dibuixaré una forma a la pissarra i que a continuació l'amagaré i haurà de sortir algú a refer el dibuix. Dibuixo la figura traçant-la lentament i comentant-ne les peculiaritats. Posem per cas: per a la figura de l'exemple següent, primer, dibuixo el quadrat; després, mostro dos angles oposats i, a continuació, traço la diagonal que els uneix. Finalment, remarco els altres dos angles oposats i traço la segona diagonal. I després ho tapo tot.

-Heu observat bé? Qui vol sortir a dibuixar la forma a la pissarra?





Quan ho han entès bé repetim l'exercici. Però, ara, reparteixo algunes pissarretes blanques entre els alumnes.




Vaig augmentant la dificultat de les figures però tenint molta cura de descomposar i explicar el meu dibuix a la pissarra.

Així, per exemple, quan vull trobar un punt que és al mig d'un costat, mostro el costat en qüestió des de l'inici fins al final, em resituo aproximadament al mig i hi marco un punt. Ho faig tot sense dir-los res. Finalment, els demano —Per què creieu que he fet aquesta marca?. I gairebé sempre hi ha un o més alumnes han entès que jo buscava el mig.




Sobre les seves pissarretes, cada alumne marca aquest punt mig amb més o menys encert.

Pregressivament, i després d'alguns intents, els alumnes van millorant la situació dels punts importants: les figures, els angles, el mig...







Els models per analitzar i copiar es mostren a continuació. És una proposta de formes, de complexitat creixent, per reproduir. 


Le Journal de Chrys (Descàrrega del Pdf)

Tercera fase. (Pràctica lliure de l'activitat a la taula).
A la meva classe hi tinc permanentment una taula en la qual deixo "coses per fer" quan els alumnes han acabat les seves feines. El contingut de les activitats va canviant al llarg de les setmanes: s'hi poden trobar contes il·lustrats, pissarretes per reproduir grafismes, llistes de paraules treballades a classe per reescriure-les, o bé, formes geomètriques per composar... És una taula on es practica tot allò que ja s'ha treballat amb anterioritat a classe.
El material que s'ha utilitzat en aquesta activitat i que ja coneixen es deixa temporalment en aquesta taula per tal que els alumnes facin pràctiques.






Altres feines complementàries.

Reproducció de models amb formes geomètriques manipulables.
En altres estones, els alumnes, poden reproduir figures amb  les formes geomètriques treballades manipulables. 
Hi ha una sèrie de models que els alumnes poden triar, com els que es mostren a continuació.








Retallat de formes geomètriques bàsiques.


Le Journal de Chrys (descàrrega del Pdf)


Per llegir l'activitat original visiteu Le Journal de Chrys.






Estàs en Formes bàsiques per a P4 i P5→ Matemàtiques P5.  Torna a Inici

EL DIBUIX LLUMINÓS

$
0
0


RACÓ DE LES SORPRESES. MOTRICITAT FINA. EFECTES SORPRENENTS DE LA LLUM SOBRE UN DIBUIX PERFORAT.


Agrupament/sessió
Racó de les sorpreses.
En parella.


Material 
• "Mini" Capsa de llum (veure instruccions d'elaboració en la descripció de l'activitat).
• 2 rectangles o quadrats de cartolina negra de la mida que es desitgi (de mida DinA5 és suficient).

• 2 llapis per fer el dibuix a la cartolina
• 2 punxons (recomano que tinguin una punxa ben ampla per tal que els forats siguin grossos). 
• 2 estoretes de feltre gruixut per recolzar la cartolina i punxar el dibuix.

Altres



El Racó de les sorpreses deu aquest nom a que és un racó on les activitats poden ser de qualsevol tipus, és a dir, són "sorpresa".
Es diferencia dels altres racons en què als altres, el propi nom del racó ja dóna una indicació del que es farà: el racó de traç sempre té activitats de grafisme; el racó de matemàtiques, activitats relacionades amb els nombres i altres conceptes matemàtics; el racó de llegir i escriure, activitats d'escriptura…

Al racó de les sorpreses hi poden trobar qualsevol cosa, des d' activitats d'experimentació, de manipulació lliure d'objectes i materials, jocs de construcció, d'instruccions del procés d'elaboració d'algun objecte...

Objectius 
Descobrir els efectes de la llum en travessar els foradets realitzats amb un punxó sobre una cartolina. 
•Exercitar la coordinació òculo-manual i la precisió dels moviments en la realització de la tècnica del "punxat".
•Gaudir del procés de creació d'un dibuix que acabarà tenint un efecte sorprenent.

Descripció de l'activitat
Activitat pel racó de les sorpreses amb un alt component motivador aportat pels efectes de la llum.
La tècnica emprada és força coneguda i practicada a totes les aules: el punxat amb punxó sobre una cartolina.

En aquesta ocasió la proposta al racó consisteix a fer un dibuix amb llapis sobre una cartolina negra i punxar totes les línies i traços. El treball es realitza sobre una superfície tova, com un feltre gruixut, per tal que sigui fàcil perforar la cartolina. Quan el dibuix està acabat cal posar-lo sobre una font de llum o al vidre de les finestres per aconseguir l'efecte d'una garlanda de llumets. El resultat és molt vistós.

Com que el treball en si és molt simple, es pot engrescar els alumnes proporcionant-los una "mini caixa de llum" amb una finestreta de vidre translúcid. A dins de la caixa hi ha una pila de petaca i un circuit elèctric senzill amb tres bombetes.


NOTA: Per fer una mini caixa de llum es necessita cable, portabombetes, bombetes, interruptor i pila, a més a més, d'una caixa de cartró. En botigues especialitzades es pot trobar un kit elèctric escolar amb tot el material per fer el circuit. En preparar la caixa aïlleu una zona amb paper d'alumini per potenciar l'efecte de la llum.





I quan està tot preparat, només cal pitjar l'interruptor i fer les comprovacions:





Us asseguro que es tornen bojos comprovant a cada instant com les parts ja perforades s'il·luminen i el dibuix va tornant-se màgic. 







Aquesta és la mostra d'uns quants treballs.
(M'excuso de la qualitat de les fotografies ja que ha resultat difícil fotografiar les cartolines sense distorsions lumíniques. El resultat al natural és molt més potent i vistós. Els dibuixos finals, fins i tot enganxats sobre els vidres de les finestres, es veuen maquíssims i criden l'atenció.)

Al natural:





I amb llum!:

"És una muntanya amb moltes flors"

"És una nena que estava en una festa"

"És un porc a la granja"

"Una casa i un nen"

"He fet en Bob Esponja al Crustáceo Crujiente i també hi havia en Patricio"

"Jo i la meva amiga"

"Aquesta sóc jo"

"Jo i la mama"

"Sóc jo"

"És la Princesa Llamas"







Estàs en El dibuix lluminós (P5) → Racó de les sorpreses.  Torna a Inici

UNA VELLA QUARESMA SINISTRA... O VIROLADA?

$
0
0

VELLA QUARESMA. 


Agrupament/sessió
Festes i tradicions.
La Vella Quaresma.
Proposta oberta a qualsevol persona de l'escola.

Material 
• Fullola.
• Pintura de pissarra.
• Safata amb guixos de colors i esborrador.

Altres


Objectius 
•Viure la tradició de la Quaresma.
•Gaudir del plaer de tansformar un personatge.


Desenvolupament 
M'agrada variar sobre el tema de la Vella Quaresma: inventar nous models d'aquest personatge i sobretot poder compartir-la i viure-la amb els altres.
A l'escola, a banda de transmetre la història i el significat de la tradició, es convida als nens a actuar sobre aquesta figura: cantar-li, transformar-la, tallar-li les cames i anar-la degradant a mesura que passen les setmanes per conjurar el seu malhumor. De fet és un personatge avorrible, antipàtic i malcarat que només porta rigidesa i contenció.
Així que preparem una Vella Quaresma ben sinistra i enigmàtica i que els nens la facin seva i la decorin amb guixos segons el que la pròpia figura els suggereixi.

Necessitem una fullola gran per dibuixar-hi una silueta de la Vella Quaresma. Cal tenir la precaució de pintar-la amb pintura específica per a pissarres perquè es pugui esborrar fàcilment, fins i tot amb aigua o tovalloletes, i no hi hagi el perill de esborrar la pintura.

I, finalment, buscar-li un espai suggerent i decorar-lo de manera que sigui una invitació a transformar-la per qualsevol que passi pel davant.


"T'ANIMES AMB ELS GUIXOS?"






.


El primer dia de la festa ja és tot un aconteixement: la sorpresa de veure-la tan negra, la intuició de tots els trets i detalls que no es veuen... i la invitació a decorar-la.














Aquests són alguns vestits que li hem vist aquests dies:


Amb cors i floretes i un cistell ple de caramels, a veure si li endolcíem l'esperit...












Adormida, encara, però desitjant-nos Bon dia!





Maquillada i empolainada fins les sabates per anar de festa...


Amb una cara "difícil" i la clau al cistell...


El cas és que la nostra Vella Quaresma ha passat de ser una senyora sinistra...a ser una senyora ben virolada.
Qui més s'anima amb els guixos?





Estàs en Una Vella Quaresma sinistra... o virolada?.  Torna a Inici

AMIDEM AMB TETRABRIKS

$
0
0


RACÓ DE LES SORPRESES. EXPERIMENTACIÓ AMB LA MESURA. 


Agrupament/sessió
Racó de les sorpreses.
En parella.


Material 
• 25 o 30 tetrabriks de 1 litre buits.
• Fitxa de treball.


Altres



El Racó de les sorpreses deu aquest nom a que és un racó on les activitats poden ser de qualsevol tipus, és a dir, són "sorpresa".
Es diferencia dels altres racons en què als altres, el propi nom del racó ja dóna una indicació del que es farà: el racó de traç sempre té activitats de grafisme; el racó de matemàtiques, activitats relacionades amb els nombres i altres conceptes matemàtics; el racó de llegir i escriure, activitats d'escriptura…

Al racó de les sorpreses hi poden trobar qualsevol cosa, des d' activitats d'experimentació, de manipulació lliure d'objectes i materials, jocs de construcció, d'instruccions del procés d'elaboració d'algun objecte...

Objectius 
Explorar les mides dels objectes a partir d'una unitat de mesura (tetrabrik).
Recollir numèricament a la fitxa de treball el resultat de la mesura d'alguns objectes.

Descripció de l’activitat 
Activitat d'experimentació amb una unitat de mesura arbitrària per prendre mides de diversos objectes. 

És important, però, abans de realitzar el racó, haver treballat activitats diverses de mesura col·lectivament i que els nens estiguin familiaritzats amb la idea que per quantificar la longitud cal una unitat i que mesurar és cercar quantes vegades la unitat es troba en allò que es mesura.

En aquest sentit, a la rotllana, es poden trobar moments previs per mesurar objectes de la classe (taula, porta, pissarra...) i mesurar-los amb unitats de mesura naturals (com el pam o el peu, fins i tot un nen) i amb unitats arbitràries (com un retolador, un llistó de fusta, una peça d'una joguina).

És interessant també fer notar que les unitats de mesura triades han de ser adequades a l'objecte a mesurar. Per exemple, per mesurar un retolador es poden fer servir escuradents o dits mentre que per mesurar la taula ens pot interessar més posar-hi pams o alinear sabates. És una qüestió de mida: amb escuradents no acabaríem mai de mesurar la pissarra.

En aquestes estones de descoberta conjunta es pot aprofitar per acostumar als nens a fer anticipacions del resultat per estimació i també a recollir per escrit el resultat de la mesura ("el retolador mesura 3 escuradents").


Per al racó:
Proposem als alumnes una activitat d'amidaments amb una unitat de mesura que permet mesurar verticalment els objectes: els tetrabriks. Prenem els tetrabriks d'unitat de mesura perquè poden apilar-se fàcilment i tenen una mida adequada a la mà dels nens.

Necessitem uns 25 o 30 tetrabriks d'un litre. El millor és demanar als alumnes que en portin un de casa seva i en un parell de dies es disposarà del material.




Amb el material a punt els alumnes amiden els objectes que s'indiquen a la fitxa de treball (català / castellà):






I la resta és deixar-los treballar sols.
Com a complement de l'activitat poden triar altres unitats de mesura i repetir els amidaments dels mateixos objectes o bé amidar altres objectes i escriure'n el resultat al darrera de la fitxa.










Adaptació de "Mesures". Fernández, Quer i Securun: Racó a Racó. Activitats per treballar amb nens i nenes de 3 a 8 anys. Dossiers Rosa Sensat. 





Estàs en Amidem amb tetrabriks (P5) → Racó de les sorpreses.  Torna a Inici

PRIMERES LECTURES COMPRENSIVES

$
0
0

RACÓ DE LLEGIR I ESCRIURE. LECTURA DE FRASES SIMPLES I COMPRENSIÓ DE LA FRASE.


Agrupament/sessió
Racó de llegir i escriure.
Parelles.


Material 
Taulell circular amb frases per llegir (català / castellano).
Fitxa de treball individual.



Per construir el taulell:
(cara A)
•Retallar les frases.
•Distribuir-les pel disc de cartolina.
•Marcar cada frase amb un gomet distintiu.
(cara B)
Repetir el procés però retallant les frases i deixant-ne només article i substantiu.
•Plastificar el taulell circular.



Altres






Objectius 
•Comprendre el significat de frases senzilles.
•Identificar el dibuix que correspon al contingut de la frase llegida (d'entre dues opcions possibles)
•Compartir amb el company la lectura i consensuar el significat del què han llegit.

Descripció de l’activitat 
Activitat per al Racó de Llegir i Escriure graduada en dos nivells de dificultat.
Quan els alumnes comencen a tenir competències lectores es poden introduir exercicis molt bàsics de comprensió lectora. Això és el que es persegueix amb aquesta proposta per al treball autònom en parelles.

Es parteix d'un tauler ple de frases per una banda i de mots simples per l'altra. És una cartolina circular amb les frases desendreçades. La distribució no té més motiu que fer-ho més amè, que els alumnes girin el disc per concentrar-se en la frase triada i fer-ho més atractiu visualment. Moltes vegades quan mostrem als infants un full ple de paraules o frases se'ls fa una muntanya pensar que s'hi han d'enfrontar a llegir. M'ha semblat que d'aquesta manera els resulta menys feixuc.

Versió inicial:

S'utilitza el tauler per la banda de les frases. Cada frase està marcada amb un gomet distintiu, que els ajudarà a l'hora de realitzar la fitxa de treball:





I una fitxa de treball amb una graella de dibuixos (la fitxa necessita un petit procés d'elaboració prèvia per part del mestre: col·locar els gomets a la columna de l'esquerra que corresponguin als que s'han triat per marcar les frases al taulell). 


Fitxa català / Ficha castellano

La idea és seleccionar a la fitxa de treball un gomet i buscar al taulell la frase que tingui aquell mateix gomet. Llegir la frase i encerclar el dibuix que s'hi descriu. Cada frase té dues opcions amb petites variacions, cal triar la correcta:



Quan acaben la lectura, els alumnes han de pintar els dibuixos i poden escriure al darrera noves frases. 

Versió simplificada:

Segurament no tots els alumnes podran llegir i entendre frases en aquesta època del curs. Per això cal preveure un nivell més senzill que sigui adient a les possibilitats dels que encara els costa una mica llegir.

En aquesta versió els alumnes treballen amb la cara posterior del tauler. S'hi mostren el mateixos substantius de les frases anteriors però acompanyats només de l'article: "UN GOS", "UNA FLOR", "UNA TAULA", "UN COET"...




La fitxa de treball, per la seva banda, també és més simple. Conté moltes il·lustracions, el doble de les que es necessiten, però difereixen clarament les unes de les altres (no com en el primer cas, que les diferències eren de matisos més subtils, com el color, la mida, algun altre petit detall...).
En aquest cas els alumnes llegeixen les paraules al tauler i busquen el dibuix corresponent a la fitxa.


Fitxa català / Ficha castellano
Els alumnes han de pintar els dibuixos "llegits" i com a feina complementària poden fer la llista dels altres dibuixos al darrera del full o bé copiar alguna frase.






Estàs en "Primeres lectures comprensives" (P5) → Racó de llegir i escriure. Torna a Inici

DUEL DE BLOCS LÒGICS

$
0
0

 RACÓ DE MATEMÀTIQUES. LÒGICA. BLOCS LÒGICS.

Agrupament/sessió
Racó de matemàtiques.
En parelles.


Material 
• Col·lecció de blocs lògics de Dienes.
• Taulell.
• Daus de forma, mida i color.
• Safata on s'indiqui on tirar cada dau.

Altres

Objectius 
•Identificar figures definides per tres qualitats afirmatives.
•Aprendre a aplicar un ordre en la seqüència d'atributs mentre es realitza l'activitat, per exemple: forma, color i mida.

•Saber respectar el torn de participació en omplir el taulell de joc.

Descripció de l'activitat
Activitat al Racó de Matemàtiques per sistematitzar la descripció de les figures dels blocs lògics de Dienes i perquè els alumnes s'acostumin a seguir un ordre en la seqüència d'atributs que els defineixen.

Es necessita una col·lecció de Blocs lògics, tres daus (forma, color i mida) i un taulell amb una quadrícula buida on els alumnes van col·locant les peces.






És important proporcionar una safata on es tirin els daus sempre en el mateix ordre. Per al racó he pensat en la seqüència : FORMA - COLOR - MIDA i he aprofitat una safata de pintura amb tres espais. Les fotografies indiquen on s'han de tirar els daus.





Per torns, cada nen tira els tres daus, verbalitza les qualitats i tria entre les figures de la caixa la que les compleix. 
Quan la col·loca al taulell és el torn de l'altre jugador, que repeteix el procés i situa la peça corresponent a qualsevol espai del taulell.






El joc acaba quan tots els espais del taulell de joc són plens.

De vegades passa que una figura ha sortit en les dues variants "ample i estret" (no indicades pels daus). Aleshores ja no poden trobar-se més figures amb aquella forma-mida-color per la qual cosa el jugador no pot tirar cap peça i torna a ser el torn del company.


I després del joc, una activitat de cloenda: els alumnes poden fer un dibuix resseguint les formes geomètriques.





.





Estàs en Duel de blocs lògics (P5) → Racó matemàtiques.  Torna a Inici

RUTINES 3r TRIMESTRE: UNA FRASE AL DIA

$
0
0

LLENGUATGE VERBAL. JOCS DE LLENGUA. RUTINES: DESCRIURE IMATGES I CONSTRUIR FRASES.


Agrupament/sessió
Rutines diàries.
Gran grup.


Material 
•Conjunt de targetes d'imatges amb preguntes
(Pdf català /  Pdf castellano).

(Per al racó, si interessa)
•Fitxa de l'alumne
(Recull de 10 fitxes català /  castellano)

Altres




Objectius 
Avançar en la competència oral: aprendre a construir frases correctament.
Ser capaç de respondre preguntes a partir dels detalls que s'observen en una imatge.
Ser capaç d'enllaçar la informació rellevant i elaborar una frase que resumeixi el que s'observa.
Practicar oralment la construcció de frases com a pas de planificació mental per poder escriure frases.

Descripció de l’activitat
Activitat de llenguatge oral per treballar en gran grup la reflexió i l'ordenació d'idees i aprendre a fer frases coherents i ben estructurades.

Sovint, a P5, quan els nens es llencen a escriure, els mestres ens entusiasmem i els animem a que reflecteixin per escrit qualsevol idea, o que escriguin el que han dibuixat, per exemple. Alguns alumnes són capaços de fer-ho de manera intuïtiva des de bon començament: descriuen el dibuix, abstreuen la idea principal... però no tots ho veuen tan clar. Hi ha nens que no estan preparats encara per aquesta abstracció i es veuen una mica sobrepassats per la nostra demanda.
Fer el pas a la frase escrita necessita un treball oral al darrera que ajudi els nens a prendre consciència i organitzar mentalment la informació que es vol transmetre. Trobo que és un pas indispensable per poder concretar-la en una idea o frase ordenada i coherent.
Amb l'objectiu de reforçar aquest aprenentatge he preparat un material per fer una rutina diària al llarg del tercer trimestre de P5 i acostumar els meus alumnes a pensar frases.
El material consisteix en un conjunt de targetes amb imatges atractives i clares. Cada targeta consta de les mateixes preguntes, que els els alumnes han de contestar a partir de l'observació de la  il·lustració que hi apareix:
  • Qui és?
  • Què fa?
  • On és?
Són tres preguntes senzilles que ajuden a destacar les informacions importants del que s'observa. 
Després d'aquesta reflexió hi ha una proposta final:
  • Explica-ho tot (fes una frase)


    La intenció és que treballin diàriament una d'aquestes targetes. I fer-ho de manera oral, entre tots, posant en comú les interpretacions individuals, comparant les propostes, reflexionant sobre les frases.
    Per exemple, una conversa possible en intentar respondre les preguntes seria:





    Més endavant podem començar a recollir-ho per escrit a la pissarra i canviar elements de la frase per veure com varia, si es diu el mateix de diferents maneres, si alguns matissos modifiquen el significat...

    Preparo la possibilitat, també, per quan ja tinguin un domini de la rutina oral, de fer una activitat al Racó de Llegir i Escriure. En aquest cas, al Racó, podran trobar fitxes amb les fotografies treballades que reprodueixen les preguntes de les targetes. Quan els nens vagin al Racó triaran la fitxa amb la fotografia que més els agrada i la respondran per escrit.


    10 fitxes (català) /  10 fichas (castellano)


    Els Pdf per preparar les targetes de llenguatge oral poden descarregar-se en els següents enllaços: 
    Aprendre a descriure (català) / Aprender a describir (castellano)




    Estàs en Rutines 3r trimestre: Una frase al dia (P5)→ Llengua P5.  Torna a Inici

    TOTS ELS PREMIS

    $
    0
    0

    PREMIS BLOGGER QUE ARRIBEN A TRESQUATREICINC!  


    Els premis blogger són una eina fantàstica per donar visibilitat als nostres blogs, enfortir els lligams "virtuals" entre persones que tenim els mateixos interessos i que expressem la nostra veu amb el mateix mitjà. M'han ajudat conèixer altres blocs i a esforçar-me a descobrir-ne d'altres. Són una cosa bona i m'agraden.

    Els primers premis d'aquest tipus que van arribar a TresQuatreiCinc em van fer moltíssima il·lusió. Ep! i els que arriben ara també!!!. Als primers, segueixo, els vaig dedicar una entrada específica al blog cada vegada i vaig complir fidelment amb les condicions que s'hi indicaven. Però després han vingut altres premis, de vegades massa seguits, que superen una mica la meva dedicació al blog i no sempre he pogut continuar la cadena en el moment que tocava.

    He agraït, això sí, a les persones i blogs, en cada ocasió, que han compartit amb mi els seus premis. I és veritat que m'agrada molt que se'm consideri mereixedora de rebre'ls, per tant, de nou les gràcies!

    Em trobo, a més a més, que pel format del meu blog m'agradaria encabir-los ordenadament en algun lloc i no sé com fer-ho. Vull una plantilla molt neta i amb el mínim d'afegits... Escriure un post per cada premi tampoc no em convenç... Finalment he trobat una opció: crear aquesta entrada per guardar-los tots i afegir-ne de nous, si és que n'arriben. Una petita vitrina que s'anirà obrint i omplint quan sigui necessari.

    En definitiva, el que vull dir és que aquest és el meu racó de trofeus  ;-) 
    Gràcies a tots i totes els que creieu que TresQuatreiCinc val la pena de tenir-se en compte.




    Premi Parabatais.



    Arriba de la mà de tres bloggeres imprescindibles i que formen part de la meva llista de lectura: Miren, de La clase de Miren; Blanca, d'Actividades para Educación Infantil i Anna, de Petit món. Moltíssimes gràcies a totes tres per dedicar-me el vostre premi. Tinc notícies vostres fresques cada cop que publiqueu!
    Repecte al premi, com sempre, cal:
    • Esmentar qui te'l dóna i fer un enllaç al seu blog.
    • Posar la imatge al blog (descarregar-la aquí)
    • Cedir el premi a 15 blogs i avisar-los del seu premi.
    Com que l'objectiu dels premis és la difusió m'agrada buscar blogs nous i mirar de no repetir-me. Aquestes són algunes troballes interessants que he descobert!



      The Black Wolf Blogger Award.

      Quatre fantàstics blogs (i les seves autores) em cedeixen el Black Wolf Blogger Award.
      Recomano, abans de tot, que visiteu els seus blogs. Trobareu un munt d'idees i recursos d'infantil que voldreu posar en pràctica:
      Petit món,la Maleta del Precinema a infantil, De grapes... pas a pas en l'educació i una recent descoberta que m'agrada molt:Un proyecto de maestra.
      Moltíssimes gràcies a totes quatre: Anna, Txell, Mercè i Ana. M'ha fet molt il·lusió.
      Com tots els premis, té unes condicions:
      • Agrair públicament a qui t'ha nominat.
      • Posar la imatge al blog (descarrega-la aquí)
      • Contestar cinc preguntes
      • Nominar quinze blogs
      • Notificar públicament als nominats el seu premi.
      Les preguntes són:
      • Quin és el primer llibre que vas llegir? (Impossible de contestar. No m'enrecordo!)
      • Per què escrius? (Perquè m'agrada compartir les meves experiències. Trec profit del que mostren desinteressadament altres mestres i alhora cedeixo el que jo faig per si algú ho pot trobar útil)
      • Tens una musa o inspiració? (No. Vaig amb els ulls molt oberts. Moltes idees criden la meva atenció i d'alguna manera queden dins del meu cap. Després, surten d'imprevist en qualsevol moment, tal qual les havia vist o totalment transformades.)
      • Qui ha sigut el teu gran amor? (Això no té cap interès en aquest blog)
      • Escrius el que vius o vius el que escrius? (Escric el que visc. Intento mostrar propostes que funcionen i són pràctiques. No m'agrada gens trobar activitats que després és impossible dur-les a terme a l'aula)
      I les nominacions.... he trigat tant a seguir aquesta cadena que em penso que tots i totes les bloggers ja tenen aquest premi. Així doncs, en aquesta ocasió ho deixo aquí.




      The Versatile Blogger Award i Premio al Mejor Blog Amigo.

      Tres blogs de referència, La clase de Miren , Petit Món De grapes... pas a pas en educació, han volgut compartir els seus premis blogger amb TresQuatreiCinc. 
      He de dir que ha estat una agradable sorpresa i que em fa molta il·lusió. (Miren, Anna, Mercè, us estic molt agraïda). 
      Si no els coneixeu, cosa altament improbable, us en recomano una visita. Ja veureu quantes propostes interessants que hi ha en aquests dos blogs.

      De la mà de Miren, La clase de Miren, arriba The Versatile Blogger Award.
      Els requisits d'aquest premi són: 
      • Afegir al post la imatge del premi (descarrega The Versatile Blogger Award aquí)
      • Explicar alguna cosa personal (M'encanta la xocolata i posar tots els sentits en les coses que m'agraden, com ara, treballar a la classe o fer aquest blog)
      • I passar el premi a 5 o 10 blogs que trobem interessants (veure llista més avall)

      Per la seva banda, l'Anna, de Petit Món i també la Mercè, de De grapes... pas a pas en educació, m'han cedit el Premio al mejor blog amigo.
      A condició de:

      Arribats aquí, i com que tots dos premis coincideixen en el punt de nominar uns altres deu blogs, he preparat una llista única. M'agradaria compartir els dos premis amb tots aquests blogs (No deixeu de fer-hi una ullada!):


      NOTA: Els premis segueixen el seu viatge de blog en blog i retornen més d'una vegada a TresQuatreiCinc. Agraeixo la Lluna, d'Un polsim de sal, i la Joana, de A l'a-TAC!, que hagin compartit novament amb mi el Premio al mejor blog amigo. Seguiu els enllaços per conèixer la seva feina!




      Premi Excellence.  
      Arriba el premi Excellence de la mà de la Vanesa, d'Aula TEA de los soles!

      Primer de tot, vull agrair la Vanesa que hagi pensat en TresQuatreiCinc per compartir el seu premi. El seu blog, Aula TEA de los soles, és un blog recent que està entre els meus favorits des que l'he descobert i això encara em causa més satisfacció.

      I a partir d'aquí, a continuar la cadena i fer extensiu el premi Excellence.
      Segons les normes cal:
      1. Agrair al blog que premia i afegir-hi un enllaç.
      2. Visitar els altres blogs premiats.
      3. Nominar 10 nous blogs.
      4. Contactar amb els blogs premiats i avisar-los del premi.
      I ara sí! m'encantaria compartir el premi Excellence amb els següents blogs:


      The Versatile Blogger Award.
      Arriba el Versatile Blogger Award a TresQuatreiCinc!

      TresQuatreiCinc comença a tenir una petita trajectòria, una mica més de seguretat i moltíssimes ganes de seguir. Ha après molt tafanejant sense parar entre els altres blogs educatius i ha fet uns quants blogs amics que li han donat un suport que no té preu.
      I ara, un premi. Què més es pot demanar?

      Són la M. Àngels, d' EI d'Educació Infantil i la Lluna, d'Un polsim de sal que volen compartir amb TresQuatreiCinc el seu premi. Moltíssimes gràcies per haver pensat en "mi / el meu blog" (a la xarxa tinc doble personalitat: "Marta / TresQuatreiCinc", jejeje), l'emoticona de la portada és exclusiva per a vosaltres dues!


      Un dels objectius d'aquest premi és fer difusió dels petits blogs, els que tenen pocs seguidors, però amb una tasca i lemes molt importants: compartir, reflexionar, col.laborar, ...

      Què cal fer quan es rep el premi?:
      • Anomenar la persona o el blog que ha concedit el Premi i fer-hi un enllaç.
      • Posar l'etiqueta del Premi.
      • Passar el Premi a 10 nous blogs.
      • Informar als blogs premiats deixant-hi un comentari amb l'adreça de l'enllaç.

      Doncs, ara si:
      Després d'una difícil selecció, TresQuatreiCinc vol compartir el seu premi amb els següents blogs:
      Per a tots ells va!




      Premi Best blog i Premi One Lovely Blog Award!
      M'han fet un regal. I m'ha fet moltíssima il·lusió.
      "Un polsim de Sal" m'ha dedicat els seus dos últims premis blocaires. Això és un detall que no té preu per algú que porta molt poc temps a la xarxa.  Mil gràcies per fixar-te en la meva feina, Lluna.


      Em penso que ara em toca a mi estrenar-me i continuar la cadena de premis bloggers.

      Aquests premis són un reconeixement entre bloggers amb la finalitat d'aconseguir més difusió i fer més visibles els diferents blocs.
      Si el teu bloc ha rebut aquest reconeixement i tens ganes de compartir-lo amb altres blocs cal:

      - Agrair al blocs que t'han concedit el premi i fer-te seguidor.

      - Afegir les imatges dels premis al teu blog (descarrega-les clicant els següents enllaços: Premi Best Blog i One Lovely Blog Award).- Donar el premi a 11 blocs que acaben de començar o que tenen menys de 200 seguidors.
      - Informar del premi a cadascun dels blocs.
      - Visitar els blocs que han estat premiats juntament amb el teu.


      ... Així doncs, comparteixo aquests dos premis, primer de tot, amb dos blogs que fa dies que m'han donat paraules d'ànim:


      i també amb aquests altres blogs que trobo molt interessants i també segueixo. Acaben de començar? tenen menys de 200 seguidors?... no ho crec, ni puc saber-ho del cert: en aquests moments la més novata sóc jo! 



      Salutacions a tots i totes!



      Estàs en Tots els premis .  Torna a Inici

      AIGUA: NIVELLS I ABSORCIÓ

      $
      0
      0


      RACÓ DE LES SORPRESES. EXPERIMENTACIÓ AMB L'AIGUA. 


      Agrupament/sessió
      Racó de les sorpreses.
      En parella.


      Material 
      • 5 recipients transparents, de plàstic, amb tapa, de diverses mides i amb un nivell marcat amb retolador permanent.
      • Un cossi ple d'aigua.

      • Estris diversos per omplir els recipients: xeringues, got, comptagotes, gerra, cullerot...
      • Dos fitxes de treball


      Altres
      A tenir en compte: És una activitat que necessita un cert control per part del mestre. En un moment donat els alumnes hauran de canviar de lloc, a un espai proper, eixut, on faran la feina de la fitxa. Posteriorment, el mestre els proporcionarà materials per absorbir l'aigua de la taula d'experimentació i comentarà amb ells si són absorbents o no. Els ha d'ajudar a situar-se en la fitxa de treball.
      No ha de ser una gran implicació del mestre però sí una supervisió major.
      Per tot plegat convé programar aquest racó amb d'altres que siguin totalment autònoms i no necessitin aquesta dedicació.


      El Racó de les sorpreses deu aquest nom a que és un racó on les activitats poden ser de qualsevol tipus, és a dir, són "sorpresa".
      Es diferencia dels altres racons en què als altres, el propi nom del racó ja dóna una indicació del que es farà: el racó de traç sempre té activitats de grafisme; el racó de matemàtiques, activitats relacionades amb els nombres i altres conceptes matemàtics; el racó de llegir i escriure, activitats d'escriptura…

      Al racó de les sorpreses hi poden trobar qualsevol cosa, des d' activitats d'experimentació, de manipulació lliure d'objectes i materials, jocs de construcció, d'instruccions del procés d'elaboració d'algun objecte...

      Objectius 
      Manipular els estris proporcionats per omplir els pots fins el nivell indicat.
      Adonar-se que el nivell de l'aigua sempre és paral·lel al sòl.
      Experimentar amb diferents materials per eixugar l'aigua de l'espai de treball i comprovar la seva capacitat d'absorció.
      Recollir gràficament, a les fitxes de treball, els resultats de les observacions.

      Descripció de l’activitat 
      Activitat d'experimentació amb aigua per al Racó de les Sorpreses. És l'adaptació d'una proposta de Teresa Bonet al seu recull Experiments al parvulari que pretén treballar conceptes com el nivell de l'aigua i la capacitats d'absorció de diversos materials amb alumnes de 5 anys. 

      A la taula, zona d'experimentació, es presenta tot el material: el cossi ple d'aigua, els pots per omplir i els estris per transvasar el líquid.










      1a part de l'activitat:
      Els alumnes omplen els pots fins els nivells i els tanquen. 
      Ser curós amb el nivell no és gaire fàcil i, de vegades, després del primer intent pot ser necessari afegir aigua o treure'n. Igualment, en ocasions, per afinar s'ha de seleccionar l'estri més precís o el que permetrà agafar la quantitat d'aigua proporcional al volum que es vol omplir.
      Tot plegat, en això consisteix la primera experimentació amb aquests materials.







      Un cop plens i tancats els cinc pots, els alumnes avisen el mestre i comproven els resultats.
      El mestre tria dos dels pots (els que estan dibuixats a la fitxa de treball) i trasllada els alumnes a un espai proper i eixut. 






      Allà, els alumnes observen els pots en les diverses posicions que estan indicades a la fitxa i marquen el nivell de l'aigua. Si pot ser, en aquest moment també és interessant la supervisió del mestre perquè els alumnes verbalitzin i reflexionin sobre el que observen.
      Acabada la fitxa, es guarda i comença la segona part de l'activitat.

      2a part de l'activitat:
      Els alumnes han d'eixugar l'aigua que s'ha vessat durant la manipulació anterior en omplir els pots.
      El mestre els anirà proporcionant, un a un, diferents materials per tal d'absorbir l'aigua de la taula i eixugar-la. Aquests materials poden ser: paper d'alumini, fregalls, un full de paper escolar, un drap de cotó, esponges, bosses de plàstic, paper d'eixugar mans o tovallons de paper...





      A mesura que els alumnes utilitzen un material i observen la seva capacitat d'absorció de l'aigua indiquen a la segon fitxa de treball SÍ/NO són absorbents.








      Finalment els propis alumnes deixen l'espai endreçat i sec.





      Estàs en Aigua: Nivells i absorció (P5) → Racó de les sorpreses.  Torna a Inici

      CACERA DE TRIANGLES (2)

      $
      0
      0

      JOCS DE MATEMÀTIQUES. DESCOBERTA DELS TRIANGLES. GEOMETRIA VIVENCIADA. DISCRIMINACIÓ FIGURA-FONS.


      Agrupament/sessió
      Jocs de matemàtiques.
      Gran grup.


      Material 
      •Rotlles de cel·lo de dos colors diferents.
      •Retolador permanent o que marqui el cel·lo.

      Altres


      Objectius 
      •Analitzar algunes característiques dels triangles (nombre de costats, mida, disposició en l'espai observat).
      •Descobrir triangles segons les consignes indicades.
      •Discriminar figura i fons.
      •Participar de forma activa en els jocs de grup.

      Desenvolupament 
      Aquesta activitat l'he realitzat com a segona part d'una activitat anterior sobre els triangles, amb els alumnes de 5 anys d'aquest curs, (veure Cacera de triangles (1)), però en realitat és indiferent seguir aquest ordre. 
      Persegueix la idea d'explorar els triangles, les línies i l'espai.

      L'activitat.
      Creació de l'espai d'observació.
      Sense explicar el que pretenc, ofereixo un rotlle de cel·lo blanc a un alumne i li demano que l'estiri i el porti fins un altre company que seu en una altra zona de la rotllana. Tallem i enganxem la tira de cel·lo a terra. (L'element de sorpresa funciona i es crea expectativa...) Així, repetim unes quantes vegades, unint nens que seuen en llocs oposats amb segments de cel·lo, i de seguida el terra queda entapissat de línies, creuaments i formes.





      Tornem a fer la mateixa l'operació amb un rotlle de cel·lo d'un altre color.

      Un cop està creat el nostre camp d'acció reflexionem en veu alta sobre el què hi veiem. Alguns hi troben camins, carreteres, lletres (una A, una X, una T, una L...) 

      -(jo): Quina és la forma que veiem més vegades?
      -(nens): els triangles!

      És el moment que els demano que busquem triangles concrets:

      -Aviam, qui troba un triangle que sigui molt petit?
      -Aquí! (surt un alumne a marcar-lo amb el retolador)





      -I un triangle que toqui el d'abans per una punta?
      -Aquest! (algú altre ressegeuix el nou triangle)





      I així continuem explorant tantes possibilitats com se'ns acudeixin:

      -Busquem un triangle que tingui dos costats verds i un de blanc...
      -Busquem-ne un que tingui dos costat blancs i un de verd...
      -Busquem un triangle que no sigui ni petit ni verd...
      -Qui veu un triangle més gran que aquest?





      A poc a poc el terra de la nostra rotllana està tot ple de triangles ben marcats, que destaquen sobre el fons de línies.





      Segueixo amb algunes demandes més però no totes són fàcils de trobar. Cal aguditzar  la vista per discriminar noves figures i buscar detalls que no són tan evidents. Per exemple:

      -Maria, intenta trobar un triangle a dins d'un altre triangle... (els que ho veuen clarament ajuden amb indicacions)







      O bé:

      -Qui troba la punta d'un triangle que comença aquí? (He marcat amb retolador un segment molt llarg en un extem del tramat de línies).
      Una feina dura! Ha calgut buscar els extrems de la meva línia, detectar les noves línies amb les que cada extrem es tallava i prolongar-les  amb la vista fins allà on es creuen i formen el vèrtex, o bé resseguir-les a peu per confirmar que es toquen allà on s'havia suposat.... Finalment, també ho hem aconseguit!








      Tot plegat ha sigut una estona plaent de descoberta i reflexió. Una situació molt semblant a realitzar una fitxa d'aquelles de discriminació figura-fons que proposen moltes editorials, però de mides gegantines, i amb la diferència de poder crear-la entre tots, tocar-la, resseguir-la, explorar-la, comentar-la, discutir-la i, fins i tot, desmuntar-la quan ja hem acabat...



      Més sobre triangles:
      Primats.fr, d'Yves Thomas: "La chasse aux triangles", "Reconnaître des triangles"





      Estàs en Cacera de triangles (2) (P5)→ Matemàtiques P5.  Torna a Inici

      EMBOLIC DE CONTES!

      $
      0
      0

      RACÓ DE LLEGIR I ESCRIURE. LECTURA DE FRASES SIMPLES I COMPRENSIÓ DE LA FRASE.


      Agrupament/sessió
      Racó de llegir i escriure.
      Parelles.


      Material 
      •Fustetes (pals de polo per manualitats o depressors mèdics de llengua).
      •Frases de dos contes diferents.
      (descargar aquí: Versió català / Versión castellano)
      •Fitxa de treball individual.
      (descargar aquí: Versió català / Versión castellano)

      Per construir el material de lectura i classificació:

      •Retallar les frases dels contes.
      •Enganxar-les sobre els pals (les frases dels dos contes sobre fustes del mateix color).
      •Tenir la precaució d'utilitzar pals de diferent color per als dos títols dels contes.


      Altres






      Objectius 
      •Comprendre el significat de frases senzilles que fan referència a dos contes populars i coneguts pels nens.
      •Classificar les frases i relacionar-les amb el títol del conte corresponent.
      •Compartir amb el company la lectura i consensuar el significat del que han llegit i la seva classificació.

      Descripció de l’activitat 
      Lectura comprensiva de frases al Racó de Llegir i Escriure. Presentació de dos contes que, en barrejar-se, s'han convertit en un Embolic de contes!. 

      El material d'aquesta activitat consisteix en un conjunt de dotze frases que corresponen a dos contes tradicionals que són ben coneguts pels alumnes. A més a més, hi ha dues frases més que corresponen als títols d'ambdós contes.
      Totes les frases estan enganxades sobre un suport de fusta del mateix color, amb l'intenció que els alumnes s'esforcin en la comprensió del missatge i no donar-los cap altra pista.
      Únicament els títols dels contes són fustetes d'un altre color. 

      Per realitzar l'activitat, els alumnes dipositen les fustetes en un pot al mig de la taula i seleccionen els dos títols (que poden identificar clarament per la diferència de color comentada).




      I a partir d'aquí, un a un, van llegint el contingut de les frases i decidint a quin conte corresponen.








      En finalitzar la classificació dels missatges llegits, els alumnes, mostren el resultat al mestre.



      Com a cloenda de l'activitat es realitza una fitxa individual on els alumnes apunten el nom dels dos contes treballats. Poden escriure'l lliurement o copiar el títol de les fustetes.




      Als alumnes amb menys capacitats lectores el mestre els pot seleccionar un parell de paraules de la frase que els puguin donar indicis del conte corresponent (per exemple "el llop" només pot pertànyer al conte dels tres porquets, en canvi, "la fada", "la sabata" o "la carrossa" són elements clars del conte de la Ventafocs). O bé crear el mateix material però, en comptes de frases, utilitzant només paraules i noms d'elements o personatges de cada conte.

      En el meu cas, he treballat prèviament en gran grup aquest material i la classificació. M'he assegurat que els alumnes, a partir de les informacions de la frase, saben a quin conte corresponen. 
      De fet, per crear un clima motivador, he comentat que els explicaré un conte que comença així:
      Hi havia una vegada..... i, a continuació he anat llegint frases a l'atzar... realment és una història ben embolicada que de seguida han volgut endreçar!





      Nota: He elaborat dues sèries de contes que poden descarregar-se aquí: Versió català / Versión castellano.I les fitxes, aquí: català /  castellano.






      Estàs en "Embolic de contes!" (P5) → Racó de llegir i escriure. Torna a Inici
      Viewing all 87 articles
      Browse latest View live